img2

Wat voor psychiater ben ik?

Mensen hebben nog steeds een beeld van een grijze, wazige man die door hen heen kijkt en alles meteen over ze weet, als ze aan psychiater denken. Hij knikt en hmmmmt en vervolgens schrijft zonder overleg of uitleg bak pillen uit.
Elke psychiater is als medisch specialist opgeleid in medicatie voorschrijven, maar ook in gesprekstechnieken en diagnostiek. Zoals in elke andere professie heb je psychiaters welke luisteren, betrokken zijn en hun beroep als roeping zien en dus ook met (com)passie te werkgaan.
Ik hoor bij de 2e type. Ik geniet van contact met mensen, ik probeer ze te horen en te zien in alles wat ze zijn. Ik denk mee en “ja” soms schrijf ik ook medicatie uit.
Medicatie is mijn bondgenoot. Ik heb ze leren kennen en kies vaak met mijn intuïtie welke ik uitschrijft. Ik leg uit hoe het kan gaan voelen en werken met alle plussen en minnen. Ik weet niet hoe de je gaat reageren of de medicatie überhaupt gaat werken. Ik weet alleen, dat ik bij je blijf en begeleid je door dit proces. Samen maken we keer op keer de keuze of medicatie jou dient of niet.
Vaker bouwen we heel rustig op, met druppels, zodat je zelf kan regie voeren. Ook langzaam afbouwen om te kunnen wennen, opvangen en tools inzetten als medicatie gemist wordt.

Soms voel ik oordeel in mezelf, zou liever toch zonder deze medicatie anderen willen helpen. Dit is niet zo zuiver en puur zoals de planten en kruiden. Het is niet spiritueel genoeg om antidepressiva voor te schijven.
Toch zijn ook deze medicijnen aan ons gegeven, ze bestaan. Het zijn geen klassieke medicijnen, maar de nieuwe medicijnen. Ze zijn er om op goede manier gebruikt te worden. In afstemming. Afstemming binnen in de voorschrijver en buiten met de cliënt. Ingezet wanneer nodig om ruimte te maken en rust te creëren voor volgende stappen. In de rust en ruimte kan je nieuwe dingen makkelijker gaan proberen.
Ik hoef er niet meer over te oordelen. Ik zie parallellen in hoe ik medicatie gebruik en hoe een sjamaan het doet.
Ik accepteert ze, waardeer ze, ben er dankbaar voor. Het zijn mijn krachtige bondgenoten.