Antidepressiva
Vanaf januari 2024 werk ik niet meer als vrijgevestigde psychiater in mijn praktijk Klarity. Daarom kan ik je op gebied van antidepressiva adviseren. Ik ben wel bezig om me meer bekwaam te maken op gebied van natuurlijke geneesmiddelen zoals bv Sint Jans-kruid, lavendel, passiebloem of omega 3 vetzuren. Deze medicijnen gebruik ik op een holistische manier, niet alleen gericht op de klacht.
Ik kies er bewust voor om deze tekst over antidepressiva te laten staan, omdat die wel weergeeft hoe ik tegen deze middelen aankijk als psychiater (die ik nog steeds ben).
Er zijn momenten wanneer antidepressiva nodig zijn. Ik kan ze dan voorschrijven en jou erbij begeleiden. Voor mij is het altijd “praten en pillen” geweest, anders heeft het weinig zin. Er zijn mensen die door antidepressiva geholpen worden en er zijn mensen waarbij het niet werkt of dat ze er ziek van worden.
Draaiende wasmachine vol met emoties, gedachten, zorgen, herinneringen waar je middenin zit en meedraait. Zo voelt het vaak voor mensen die een psychiater spreken. Het is ontzettend moeilijk eruit te stappen en vanuit afstand naar de emoties en gedachten te gaan kijken. Als de medicijnen werken kunnen ze je hiermee helpen. Alsof je op een krukje voor de wasmachine gaat zitten. Je zit op een rustige plek verder van de klachten en kan op adem komen. Dan kijk je terug in de wasmaschine en kan je vanuit de afstand makkelijker onderscheid maken in wat nu echt belangrijk is, wat tot morgen kan wachten en wat je wil loslaten. Zelfde geldt voor de emoties. Deze kunnen je overspoelen, jij kan het gevoel hebben dat je verzuipt in paniek of diep vast zit in verdriet. De medicijnen maken, als het ware, een beschermend laagje om je heen. Jij moet de emoties kunnen blijven voelen, want anders is het leven ook niet meer leuk. De emoties komen en glijden wat sneller van je af, jij blijft er niet in hangen. De dalen zijn minder diep, duren minder lang en komen minder vaak terug. Ook hier ontstaat meer ruimte en rust tussen jou en jouw klachten. Deze ruimte en rust is helpend en nodig voor gedragsverandering. In die ruimte kan je nieuwe inzichten krijgen, durf je mogelijk meer te experimenteren met nieuw gedrag, durf je oude pijnen aan te gaan en te verwerken.
De gedragsverandering is waar het over gaat en dat doe jij en niet de medicijnen. Nieuwe inzichten, nieuwe manier hoe je met jezelf en jouw omgeving omgaat, dat is het proces van genezing, herstel en verandering. Dat is iets wat bij je blijft ook als je met de medicijnen stopt.
Van te voren weten we niet hoe je op een medicijn gaat reageren, welke bijwerkingen je gaat voelen en of ze een positief effect gaan hebben. Wat ik wel weet en wil bieden is mijn begeleiding tijdens de zoektocht. Elke keer als we elkaar spreken maken we een balans tussen, wat de medicijnen jouw geven en wat ze jou kosten (b.v. bijwerkingen). Hierin is jouw woord leidend. Jij bepaalt en ik adviseer en denk met je mee. Tijdens elke evaluatie over medicatie staan we stil bij de werking, bijwerking en hoe verder b.v. met de dosering. Ik ben een voorstander van liever langzaam en rustig op- en af te bouwen dan heel snel aan de slag te gaan. Aan de andere kant waak ik ervoor, dat je onnodig te lage dosis met te weinig effect gaat gebruiken. Want ook hierin geldt: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”