Plant medicine – entheogenen


In de laatste jaren wordt weer onderzoek gedaan naar de effecten van b.v. psylocibine (effectieve stof van de magic mashrooms en truffels) bij mensen met depressie, angst en traumatische klachten. Ik ben ervan overtuigt dat deze oeroude oorspronkelijke natuur medicijnen ons veel te bieden hebben. Combinatie van plant medicine en psychotherapie is veel belovend en op enkele plekken in de wereld wordt het al toegepast.  

In bijna elke cultuur worden verschillende middelen gebruikt voor rituele en initiaties. De druiden, sjamanen, priesters en priesteressen gebruikte planten als middelen om contact te maken met de spirit world, God, hogere bewustzijn, universum of visioenen te verkrijgen voor het welzijn van hun volk. De planten werden geëerd, voor bijzondere levende entiteiten gezien en met respect gebruikt (niet misbruikt!). We leven nu in de renaissance van psychedelica of anders ook entheogenen genoemd. Psychedelisch staat voor ziel- openbarend, uit het Grieks psyche- ziel en deloun- openbarend. Entheogeen- betekent ‘afkomstig van de god in onszelf’.

Mijn ervaring is dat deze medicijnen de sluiers van de hedendaagse wereld aan de kant trekken, ze helpen inzien en ervaren wat werkelijk van belang is en wat we in de essentie zijn. Het beleven, ervaren en voelen is cruciaal. De reis die je met de gids van de medicijnen maakt is de reis naar wat er altijd al was. Alleen kan je het door je eigen overtuigingen, verlangens, trauma’s etc niet meer goed zien, geloven en voelen. De verbinding met jezelf, jouw dierbaren, Moeder Aarde en Cosmos is veel beter voelbaar. Wat jij tijdens een reis beleeft is geen illusie of hallucinatie, dat is juist het pure leven.

De entheogenen helpen de vastgeroeste patronen van onze mind los te weken, paden aanleggen waar ze niet zijn, “out of the box” denken is dan natuurlijk, het voelen van (zelf)liefde en pracht van de natuur waar te nemen stijgen. De medicijnen maken een pad open of breder, er ontstaan verbindingen welke er eerder niet waren. Als de reis afgelopen is blijven deze verbindingen open en actief. Het uitzoomen, een groter geheel zien, minder angst voelen om los te laten, makkelijker een andere kant op te gaan, dit allemaal en veel meer kunnen resultaten zijn van een reis.   

Gebruik van de medicijnen is zeker niet voor iedereen. Als jij vanuit jezelf de roep voelt om dit aan te gaan, zoek vooral een veilige ervaren begeleider en laat je goed informeren over de medicijn. Klarity kan jou helpen tijdens deze zoektocht en integratie van jouw ervaringen na een reis.

Wat is microdosering ?

Microdosering betekent het gebruik van zeer kleine dosis 0.2-1 mg van entheogene middelen b.v. in truffels welke in Nederland legaal zijn. 2-3x per week neem je de dosis in gedurende 4-12 weken. Dit schema wordt aangehouden om de gewenning en dus gebrek aan effect tegen te gaan. Na inname van microdosis ervaar je geen hallucinaties of realiteit vervorming. Jij kan normaal functioneren. Er kunnen negatieve effecten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, opgejaagdheid of slaperigheid.

De microdosering kan jou helpen bij jouw bewustwording proces en bij het contact maken met je binnenwereld, verbinding te voelen met jouw dierbaren en de natuur. Jij stroomt makkelijker met het leven mee. Ontspanning, creativiteit, genuanceerd denken en nieuwe inzichten in dagelijkse patronen kunnen tot je komen als je met dit proces bewust bezig bent. Stemming en slapen kunnen verbeteren. Door verhoogd bewustzijn kunnen ook weggestopte emoties zoals b.v. boosheid naar boven komen. Je komt dichter bij jezelf en voelt je grenzen beter aan . Dit kan invloed hebben op jouw keuzes op gebied van werk of relatie (o.i.d.). Naast zorgvuldige begeleiding vraagt het werken met microdosering jouw aandacht, houden van een dagboek en bereidheid bij jezelf naar binnen te kijken.

Microdosering is geen standaard behandelmethode en wordt door mij gebruikt pas na het doorlopen van de behandelrichtlijnen.