Klara Kasikova, transpersoonllijke psychiatrie voor vrouwen

Over mij


Ik ben Klara Kasikova, geboren in 1978 in Praag, Tsjechië.

Het pad van de psychiater

Mijn moeder was longarts en ik wilde ook arts worden.

De ontdekking van de symboliek achter alle ziektesymptomen opende mijn ogen. Ziekte is een signaal van onze ziel die we kunnen aangrijpen voor transformatie. Het fascineerde me hoe simpel het soms is, als ik de symboliek volg (bv. angst voor overgeven- als angst om zich aan het leven te kunnen overgeven). Er was geen andere keuze dan psychiatrie te gaan studeren.  

In Eindhoven heb ik mijn opleiding tot psychiater gevolgd. Tijdens deze opleiding leerde ik diagnoses te stellen, vakliteratuur kritisch te lezen en het voorschrijven van medicijnen. Ik volgde ook psychotherapeutische vakken, over gesprekstechnieken, therapeutische relatie en inter/intra persoonlijke dynamiek. Client gerichte psychotherapie sprak me enorm aan. Ik voelde me als vis in het water. In contact, verbonden, authentiek, transparant en vol vertrouwen in het zelfgenezend vermogen van elk mens. Dat vind ik de belangrijkste ingrediënten van mijn werk.

Het pad van de Priestess of the Goddess

Geboren in Tsjechië, bracht ik veel tijd in de natuur door. Mijn moeder leerde mij over kruiden, we plukten fruit en bessen in het bos. Ik heb “groene vingers” en voel goed aan wat welke plant nodig heeft. Rond mijn 15e begon ik spiritualiteit te ontdekken. Eerst door boeken te lezen, later in Reiki en meditatie. Na een ervaring met LSD en “magic mushrooms” in mijn tiener jaren, werd ik me bewust van de krachten die ons overstijgen. God, universum, natuur- wat dan ook-, ik voelde me ermee verbonden en gedragen.

Door enkele intense levenservaringen kwam ik dichterbij mezelf. Emigreren, kinderen krijgen en scheiden hebben me geleerd beter naar mijn eigen behoeftes te luisteren en voor mezelf te zorgen. 

Toen ik voor het eerst hoorde over de kracht van de menstruatie cyclus en haar diepere betekenissen werd ik sterk aangetrokken. Meer in contact met eigen lichaam, diens veranderingen, magie van de creatieve kracht van de vrouw en inzichten tijdens mijn “moon time”. Dit groeit allemaal nog steeds. Steeds dieper zak ik in mezelf, zoek vaker de stilte op en deel met andere vrouwen. De oeroude wijsheid wordt overgedragen tijdens een training “Priestess of the Goddess” welke ik al een tijdje volg.

Leven met de seizoenen, eren van de overgangsmomenten (menarche, menopauze), rituelen volgen en begeleiden. Het voelt allemaal bekend, thuiskomen, simpel, dichtbij en tegelijkertijd zo diep en wijs.

Mijn roep is om met vrouwen te werken. De vrouwelijke kracht opzoeken in hun lichaam, hun geest en hun leven. Deze kracht is rond, wisselend, vloeibaar als water, vol met emoties, creativiteit en mystiek. Als we durven het leven en onszelf te omarmen precies zoals het nu is, komt er rust. Het leven in ons vieren in al haar aspecten geeft vrijheid.

Fusion

In mijn praktijk verbind ik kennis en ervaring van de psychiater met de wijsheid van de Priestess of the Goddess.

Daarnaast volg ik met een open hart en enthousiasme de ontwikkelingen rondom de plant medicijnen / entheogenen/ psychedelica en bied op dit gebied ook mijn begeleiding bij het integreren van ervaringen. Samen beslissen we of deze medicijnen juist zijn voor jou. Ik begeleid geen ceremonies, maar heb er zelf persoonlijke ervaringen mee. 

Verbinding maken met andere zorgaanbieders (klassiek of alternatief) zie ik als deel van mijn werk. Met respect en afgestemd op jou.