Levenscyclus

Levenscyclus


Vroeger leefde mensen meer verbonden met de natuur en eigen lichaam. Verschillende stammen volgden verschillende visies. Oude Kelten volgden het “Wheel of the year”.

De basis van hun kalender waren de seizoenen en de jaar feesten rondom de lente/ herfst equinox en de zomer/ winter zonnewenden. De wisselende seizoenen geven weer hoe de energie in de natuur verloopt en wisselt.

De stilte, rust, dood en transformatie mogelijkheid van winter. Nieuwe inspiratie, energie en het ontluiken van de natuur in de lente. Volle kracht van de zon en passie in de zomer en het oogst en terugtrekken, afsterven van de herfst. In deze grote cirkel kan je kleinere cycli waarnemen b.v. die van de maan en de dag en nacht. De frisse ochtend energie en de rustigere avond en stille nacht.

LevenscyclusOns hele leven verloopt ook in een cyclus. Elk deel heeft haar typische energieën en archetypes. Onbevangen ” Maagd” met frisse lente energie. Ze doet wat ze wil, volgt haar hart en zin en heeft veel nieuwe ideeën.  Dan komt de zorgzame, vruchtbare “Moeder” met haar enorme creatie kracht. Spannende, mysterieuze, gepassioneerde “Touvenares” of “de Wilde vrouw” waar we soms bang van zijn leeft ook in ons. Op het einde van het leven komt de “Wijze vrouw” meer naar voren met haar accepterende, rustige en ondersteunende energie. Deze aspecten zijn altijd al aanwezig (lees meer onder het kopje “menstruatiecyclus”) in elke vrouw en komen meer tevoorschijn in verschillende levensfase`s.

Verschillende kruiden, planten en dieren kunnen ook in de cirkel verdeeld worden op basis van hun karakter.

De cirkel symboliseert ook de oneindigheid van het leven, de onmisbare verbinding tussen de dood en geboorte, het licht en het donkerte. Zonder het ene bestaat het ander niet. Het een is niet beter dan het ander. Zonder stervende planten zal er geen vruchtbare grond meer zijn. Soms moet ook in ons eerst iets sterven zodat iets nieuws geboren kan worden.

The Wheel, een cirkel die de levescyclus representeert, kan je op veel verschillende manieren aanvullen en gebruiken. Dat vind ik juist zo fascinerend. Deze kennis verruimt en verrijkt mijn kijk op het leven en beinvloed mijn interpretatie van de psychische klachten.