Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus


Vrouwen hebben een cadeau gekregen van moeder natuur en dat is de menstruatiecyclus. De seizoenen wisselen elkaar af in de natuur en ook tijdens elke cyclus. De menstruatie of anders ook “moon time” staat voor de winter. Je wordt uitgenodigd naar binnen te gaan, je terug te trekken vanuit de buitenwereld en contact maken met wat er van binnen in jou leeft. Het is ook een moment om niet alleen jouw bloed te laten vloeien maar ook de emoties die je afgelopen maand hebt opgeslagen. Tijd voor zuivering en dat kost energie. Het loslaten, inzichten opdoen en transformeren.

Lente komt met nieuwe energie, hoop en plannen. Het is het beste moment om nieuwe zaadjes te planten, projecten te bedenken en starten. Nu kan je compenseren voor de afgelopen winter slaap.

De ovulatie valt in de zomer, de piek van vrouw zijn, moeder, zorgzaam en verbonden met de omgeving. Het is de beste tijd om samenwerking te versterken en energie in jouw netwerk te sturen.

In herfst begint de natuur zich terug te trekken en zo is het ook in jouw cyclus. De tijd voor vertraging, creativiteit, buiten bezig zijn, meer naar binnen gaan bij jezelf. Eerst bewust worden van wat je oogst op het einde van deze cyclus en dan jezelf voor te bereiden voor de winter en het loslaten.

Deze veranderingen worden gestuurd ook door de hormonen in jouw lichaam. Oestrogeen welke piekt tijdens de ovulatie zorgt voor een positief gevoel en helpt beter om te gaan met stress. Je voel je automatisch optimistischer, hebt meer energie en zin in seks. Progesteron met zijn piek voor de menstruatie werkt het oestrogeen tegen. Je hebt dan eerder zin om op de bank te blijven liggen. Je bent meer slaperig, minder goed geconcentreerd, meer emotioneel en het libido is lager. Last van hoofdpijn en puistjes horen erbij.

Bewustwording van deze cyclische veranderingen kost tijd. De investering is zeer moeite waard, heb ik ontdenkt. Je krijgt er meer energie door. Je wordt liever voor jezelf. Jouw omgeving begrijpt beter waar je doorheen gaat en wat je nodig hebt.

Klein voorbeeldje: een boom in de winter vragen we ook niet om te bloeien of vruchten te geven. Maar iedereen verwacht, dat een vrouw tijdens een menstruatie net zo productief is zoals daarna. Hoewel veel vrouwen maar 50% energie hebben tijdens hun “moon time”. Het respecteren van de natuurlijke bewegingen in ons helpt om in balans te blijven.

Follow your flow

Honor your flow

Honor Yourself