Spirituele woorden in een psychotherapie boek

Deze woorden maakten me blij toen ik ze las in het boek Learning Emotion-Focused Therapy geschreven door Robert Elliot:

“….the self is a constantly changing but organized multiplicity….. process-experiential therapist views the person as complex, ever-changing, organized collection of various aspects of self….”

De vrijheid welke ik in deze woorden proefde makte me blij.

Dat dit nu in een psychotherapie boek staat! Een boek dat door velen niet “alternatieve” collega`s gelezen wordt.

De tekst gaat verder en tekent een prachtig kleurrijk beeld van menselijkheid. Onze facetten te vergelijken met de stemmen in een koor. Stemmen welke in harmonie zingen maar ook onze innerlijke jam session en rapmuziek produceren. Keer op keer ontstaat er en nieuwe lied. Dat is, hoe het hoort. Probleem is niet in de verschillende stemmen die in ons zingen, maar in de relatie welke we ermee hebben. Oordeel, vijandigheid, negeren…juist het onderdrukken, niet willen horen, andere stemmen voorrang geven tot fragmentatie, gevoel van niet volledig te zijn en het gemis.

Dus ik lees het volgende:

Eindelijk hoef ik niks vasts of volmaakt te zijn, want ik verander constant zoals de hele wereld het doet. Zoals er ochtend, middag en avond komt. Zoals er lente, zomer, herfst en winter elkaar afwisselen. Zoals ik me anders voel tijdens mijn moon time dan meteen daarna. Elke moment op nieuw erbij blijven, bij mezelf, bij mijn emoties. Zijn dat wat is. Vertragen, voelen, verbinden en verrast worden wat dan ontstaat. En erbij blijven. De weg naar binnen opent zich. Er komt helderheid en soms ook het innerlijke weten welke mijn pad verder wijst. En soms weet ik het niet en daar blijf ik bij. Magisch, simpel en mindful.

Volgende signaal van het universum om dit tot mijn practice te maken. Mezelf op deze manier behandelen en deze ruimtelijke, open, accepterende houding en spiegeling mee te nemen in de therapiesessie met mijn cliënten.

De emoties kunnen stromen, kunnen er zijn. Ik ervaar meer contact met mijn lichaam, mijn zijn en mijn verlangen. De verhalen, emoties, lichamelijke sensaties of stemmen welke ik eerst als negatief bestempelde creëren samen met de rest een voedende bodem, rijk aan alle voeding stoffen! Bodem waar het nieuwe van kan ontstaan. Dit maak ik ALLEEN  door aandacht te geven aan wat zich aandient, dit aan te kijken, aan te gaan en erbij te blijven. Niet meer wegrennen, maar juist daarnaartoe lopen en het te omarmen. Hoe vaker ik dit doe hoe meer vertrouwen ontstaat.

Ik lees spirituele en wijze woorden in een boek over psychotherapie en dat raakt mij.